Symbolisch bloemenproject in de 40-dagentijd 2022

Dit jaar is het thema: "Van U is de toekomst"

De mooiste dingen in het leven vallen ons toe. Je levenslust. Iemand die voor je kiest, die jou liefheeft. Ervaringen die het leven van alledag kleur geven: van een fascinerende zonsopgang tot de hartelijke woorden van iemand in je omgeving. Ervaringen die je dankbaar stemmen. Liefde en genade van God worden ons aangezegd. Je mag uit genade opnieuw beginnen. In de kerk leven we van wat we ontvangen. Genade is de grondtoon.

Als basis voor de schikking wordt een open conische pot gebruikt om het ‘ontvangen van genade’ te symboliseren. De Veertigdagentijd is een periode van bezinning, bezinnen op wat echt belangrijk is. Daarom is de keuze gevallen op een verticale hoge schikking.
De schikking heeft een natuurlijke uitstraling, is transparant en luchtig en benadrukt dat door de genade er altijd zicht blijft op het onbekende, op het onverwachte, op het Goddelijke.
Alleen voor de zondagen waarop een dienst is wordt een schikking gemaakt.

Eerste zondag van de 40-dagentijd, 6 maart

Bij de schikking:
In het verhaal van de zaaier valt er zaad op de weg (1), op rotsgrond (2) en tussen de distels (3). Drie wijzen waarop er van de groei van het zaad niet veel terecht komt. De hoofdboodschap: een leven met God betekent dat je niet altijd de makkelijkste weg gaat. Er staat: “de mens leeft niet van brood alleen”. Tussen de grassenstructuur staan tarwearen als verwijzing naar die zinsnede.
Alleen het zaad dat op goede, vruchtbare grond valt (4) draagt geloof.
In de pot ziet u bloeiende primula’s. Zij verwijzen naar die goede weg. De primula heeft de Nederlandse naam ‘hemelsleutel’ en symboliseert in deze schikking datgene waar het om gaat: geloof en vertrouwen.

Meditatieve tekst:
Er is een veelgebruikte oefening waarbij iemand zich vanaf een tafel achterover in opvangende armen laat vallen. Een oefening in vertrouwen.
Voor we het weten laten we ons vallen in de armen van bestaanszekerheid, dagelijks brood, onze positie, macht. Jezus vestigt echter de blik op waar het om gaat: God is de betrouwbare en heeft de tijden in de hand. God komt de aanbidding toe.

Derde zondag van de 40-dagentijd, 20 maart

Bij de schikking:
De lezing Lucas 13: 1-9 gaat over vrucht dragen. Symbool voor deze dag is een mooie tak van de vijgenboom met de wintervruchten er nog aan. De kerstroos (Helleborus) met zijn bloemen en zaadknoppen versterken symbolisch gezien de relatie tussen Kerst en Pasen.

Meditatieve tekst:
Goede God,
U geeft vrucht.
Ook als we het zelf misschien niet zien.
Vandaag bidden we U om
liefde, blijdschap, vrede, geduld,
vriendelijkheid, goedheid, trouw,
tederheid en zelfbeheersing.
Stroom met Uw Geest door ons.
Amen

Vijfde zondag van de 40-dagentijd, 3 april

Bij de schikking:
In Lucas 20: 9-19 staat het toekomstige lijden centraal op twee manieren, een verwijzing naar het lijden van Jezus en de tekst uit Johannes 15: “Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als jullie in Mij blijven en Ik blijf in jullie, brengen jullie veel vrucht voort. Want zonder Mij kunnen jullie niets doen.” De rank en de druif horen bij elkaar, evenals het werken in de wijngaard bijdraagt aan deze verbinding.

Meditatieve tekst:
Menselijkheid
te midden van ontmenselijking.
Eén fatsoenlijk mens
zou het waard zijn
in bescherming genomen te worden.
Blijf de ander als mens zien…

Zesde zondag van de 40-dagentijd, 10 april, Palmpasen

Bij de schikking:
De tekenen van brood en wijn staan centraal in deze lezing, Lucas 22:1-23,56. De verticale zuil wordt steeds groener door het toevoegen van groene takken en het weghalen van grassen. Ook staan er buxustakjes tussen de takken geklemd, een verwijzing naar de intocht in Jeruzalem en de verbinding met Aswoensdag. U ziet ook aren geklemd tussen de takken als symbool voor het brood. De wijn symboliseren we door het liturgische vaatwerk bij de schikking te plaatsen.

Meditatieve tekst:
Brood en wijn.
Aan de tafel van de Heer
blikken we niet alleen terug naar wat was
- het lijden en sterven van Jezus - of naar binnen –
ons tekort waardoor dit lijden nodig was,
maar ook vooruit. Brood en wijn
als beeld van het feestmaal dat ooit zal zijn.
Waar geen lichaam gebroken en bloed vergoten wordt.
Tot aan die dag blijven wij vieren, gedenken, hopen.

Goede Vrijdag, 15 april

Bij de schikking:
Bij Goede Vrijdag hoort het kruisteken waarmee we de kruisiging gedenken. Aan de groene takkenstructuur is een aantal takken horizontaal toegevoegd, zodat er een Latijns kruis ontstaat. De verticale lijnen symboliseren de verbinding met het spirituele, de vervulling. De horizontale lijn in het kruis het aardse leven, het leven dat door zal gaan zoals het zaad in de akker. In de schikking staan vijf paarse anemonen, teken van het lijden en de rouw.

Meditatieve tekst:
Vandaag wordt het stil.
Woorden stokken.
Duisternis valt in.
Vandaag wordt het stil.

Stille Zaterdag/Paasnacht, 16 april

Bij de schikking:
Het daglicht lonkt, de nieuwe dag breekt aan en de toekomst opent zich. Er komt licht. Acht is het getal dat de nieuwe dag symboliseert. Een ster in de nacht geeft licht. Voor de schikking staat een 8-puntige ster en de blauwe anemonen zijn vervangen door acht witte bloemen, Lysanthus.

Meditatieve tekst:
Het daglicht lonkt,
de nieuwe dag breekt aan,
de toekomst opent zich.
Er komt licht.
We gaan de toekomst tegemoet.

Pasen, 17 april

Bij de schikking:
Een nieuw begin, een nieuwe lente. De groene takkenconstructie wordt bloeiend. Bloesems, tulpen, narcissen: de schikking bloeit. Deze bloemen zijn in de dienst op Goede Vrijdag bij het kruis gelegd.

Meditatieve tekst:
De aarde zit boordevol hemel
en elke struik hoe gewoon ook,
staat in lichterlaaie van God.
Maar enkel hij die het ziet
doet zijn schoenen uit.
De rest zit eromheen
en plukt bramen.
Nieuw leven, voor ieder die het wil zien en geloven.